Halmstad

Förorenat grundvatten i Gråmunken

Byggplanerna i kvarteret Gråmunken mellan Källegatan och Lilla Torg i Halmstad har stött på oväntade hinder. En miljöteknisk undersökning har avslöjat allvarlig förorening av både mark och grundvatten i en stor del av kvarteret.

Det rör sig dels om organiska föroreningar, främst bensin, som sannolikt kommer från en bensinmack som fram till 1978 låg i korsningen Karl XI:s väg och Källegatan. Dels har proverna avslöjat riklig förekomst av tungmetaller. Bland annat överskreds gränsen för när jorden skall klassas som farligt avfall i ett av proverna.

I en rapport från företaget som gjort undersökningen konstateras att Länsstyrelsen med stor sannolikhet kommer att kräva att föroreningarna saneras - och det på vintern. En sanering när det är varmt riskerar att orsaka stora luktstörningar för de som bor eller vistas i närheten, säger företaget.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".