I Halmstad får nyanlända barn börja i en förberedelseklass. Foto: Giuseppe Aresu/Scanpix

Skolans arbete för nyanlända barn uppmärksammas

Skolsituationen för nyanlända barn uppmärksammas nu av länsstyrelsen. Under våren får halländska skolor presentera hur de arbetar med barnens skolgång.

I dag besökte länsstyrelsens integrationshandläggare Guitta Attalah Hajj Östergårdsskolan i Halmstad tillsammans med tre politiker.

– Vi vill lyfta fram kunskapen. Vilka metoder använder man när man får nyanlända till sin kommun? Jag tycker att det är intressant att titta på hur varje kommun sköter skolgången för de här barnen. Det fungerar på olika sätt, säger Guitta Attalah Hajj.

Kan du ge några konkreta exempel på de skillnader du har märkt?

– Halmstad kommun har ju till exempel val att jobba efter metoden förberedelseklass och det är ganska intressant. Andra kommuner har valt att slussa in barnen från första dagen, in i vanliga klasser, säger Guitta Attalah Hajj.

En fråga som diskuterades var just förberedelseklasser, om de behövs eller inte.

– Det optimala vore att det bereddes så ute i skolorna så att de här eleverna kunde vara där från början. Men situationen är inte sådan, de får inte den hjälp de behöver, de får inte en liten grupp i engelska och i matte. De blir inte sedda varje dag, säger Inka Persson, lärare på en av förberedelseklasserna som besöktes.

Kommunalrådet och centerpartisten Gunnel Bengtsson var en av besökarna.

– Jag är imponerad av barnen och ungdomarna som går förberedelseklasserna. De har inte varit så länge i Sverige, de är positiva och glada och de har tagit till sig språket väldigt snabbt, säger hon.

Hur tycker du att det verkar fungera med introduktionen av flyktingbarn?

– Vi har haft diskussioner om vad som är bästa sättet att introducera dem. I Halmstad har vi valt förberedelseklasser och erfarenheten har vad jag förstår varit goda här, säger Gunnel Bengtsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".