Gösta Bergenheim på sitt kontor. Foto: Linda Thulin/SR Halland
Halland

Regionen het för politiker

Det kan bli en tuff strid om vilka politiker som ska leda det nya Region Halland efter valet. Många tunga politiker väljer att ägna sig åt regionpolitiken och frågan är om det finns lika många poster som det finns intresserade politiker.

 Inom moderaterna är det många rutinerade politiker som aspirerar på toppuppdrag och Mats Eriksson som idag är länets högste politiker kan få finna sig i att bli petad från den posten. Men landstingsstyrelsens nuvarande ordförande ser inga problem i risken att bli petad som länets högste politiker.

– Jag har inte alls nån prestige i vad man ska göra utan jag har tydlig deklarerat att om jag får chansen så vill jag fortsätta med att utveckla hälso- och sjukvården i länet, det är mitt intresse. Man kan ju säga att i formell mening så blir regionstyrelsens ordförande en högre position om man vill använda det uttrycket, men det har jag inga som helst problem med, säger Mats Ericsson.

Hallands kamp för att slippa delas ledde till att vi nu istället får bilda en egen liten region. Det innebär att fler frågor än sjukvårdsfrågorna ska hanteras på regional nivå och att den som sköter den andra delen blir mer ansiktet utåt för regionen.

Förutom det där med högsthönset-posten så är det överhuvudtaget många rutinerade politiker som vill ge sig in i regionpolitiken. En av dem är den förre riksdagsledamoten för vänsterpartiet Kjell-Erik Karlsson som gör lite av politisk comeback genom att ställa upp i regionvalet.

– När valberedningen frågade så var jag lite tveksam till att börja med, men när jag tänkte efter vad det var för arbetsområde så var det faktiskt lite lockande, säger Kjell-Erik Karlsson.

En annan blivande regionpolitiker är Centerns mångåriga kommunråd i Halmstad Gunnel Bengtsson som lämnar kommunpolitiken för regionen och samma sak gör Varbergs moderata kommunråd Gösta Bergenheim. Han vill inte säga det rakt ut, men visst är det han som är den som ska peta Mats Eriksson som Hallands högste politiker.

– Jag har ju vart med på den här resan ända sedan vi startade projektet och att få en styrelseplats är väl något som lockar i vart fall. Sen får vi se hur väljare och parti med mera agerar, säger Gösta Bergenheim.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".