Laholmspartiet och Sverigdemokraterna finns på varandras listor. Bertil Johansson (LP) och Jens Leandersson (SD)
Laholm

Laholmspartiet tar hjälp av (SD)

Sverigedemokraterna och Laholmspartiet tar hjälp av varandra för att få så många platser som möjligt i Laholms kommunfullmäktige.

Från plats tre och neråt kommer de båda partiernas listor se likadana ut, med varannan Sverigedemokrat och varannan Laholmpartist. Men samarbetet har bara teknisk betydelse, det handlar inte om att gå samman politiskt, det säger Laholmspartisten Bertil Johansson:

-Nej inte alls. Där är mycket med Sverigdemkokraterna som jag inte gillar, men detta är en teknisk valsamverkan. Det är ingen sammanslagning av politik och det kommer också att märkas när vi skickar ut våra valprogram, var vi står. Det sköter sitt val för sig och vi sköter vårt.

Laholmspartiet har idag två mandat och Sverigedemokraterna har ett. Men om de hade slagit samman alla sina röster hade det räckt till ett mandat till. Och med tanke på att det framöver bara kommer att vara de stora partierna som får sitta nämndenra i Laholm så kom Bertil Johansson på att man kunde samarbeta med Sverigdemokraterna. Och Sverigdemokraterna som har haft svårt att få ihop namn till sina listor var inte sena att haka på, det säger distriktsordförande i distrikt Syd, Jens Leandersson:

- För det första har vi ett samarbete redan och det är inget direkt som skiljer oss politiskt.
Det visar att det finns partier som är bereddda att samarbeta med oss.

Det är inte direkt så att folk står i kö för att samarbeta med er, har det varit viktigt för er att det fanns någon som ville det?

- Det har inte varit något uttalat mål, men givetvis är det ett steg i rätt riktining som visar att det är fullt möjligt.

Det handlar alltså om möjligheten att få sitta i de politiska nämnderna i Laholm. Frågan är bara: om man  med gemensamma krafter lyckats få en plats i till exempel utbildningsnämnden, vems politik ska man då bedriva när man väl är där? Bertil Johansson:

- Det partiet som hamnar där bedriver den politiken som det partiet står för. Men å andra sidan så är inte så mycket ideologier i dom här nämnderna och i kommunpolitiken. Det är frågan om medmänsklighet och sunt förnuft och att vi skapar ett samhälle som är bra för alla.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista