Fortsatt ansträngd ekonomi för hallandspolisen

Ekonomin för polisen i halland är fortsatt ansträngd. I år räknar man med ett underskott på nio miljoner kronor. Och det här får konsekvenser, polisen blir mindre synlig bland allmänheten och utredningstiderna förlängs ytterligare:

Det var en bekymrad polisstyrelse och polisledning som idag presenterade hur de ekonomiska förutsättningarna ser ut i år.Redan tidigare hade man räknat med underskott i miljonklassen, men nu ser blir det alltså nio miljoner kronor i underskott. Och bakom de röda siffrorna döljer sig framför allt stora kostnader för statliga pensioner, kostnader som polismyndigheten i halland hade räknat med att få kompensation för. Men det får man inte. Men också annat påverkar budgeten. Polisen i Halland är friskast i landet, här har man 10 sjukdagar per år och anställd i genomsnitt och det innebär att löneavdragen för sjukfrånvaron är låga. För att spara pengar ska man nu minska framför allt på övertidsuttag. För ordningspolisens del innebär det att man kommer att synas mindre, man kan inte vara ute bland folk så mycket som man vill. Man kommer troligen att minska på öppettiderna på polisstationerna i Falkenberg, Varberg och Kungsbacka. Och utredningstiderna som redan idag är långa blir ännu längre, befarar kriminalpolisen. För polisen handlar det nu om att hålla budgeten och hoppas på mer pengar. Man har lovats tillskott under nästa år, men hur mycket pengar det kan handla om vet man inte. Dessutom är polisverksamheten oförutsägbar på det sättet att stora polisinsatser kan komma att krävas under året. insatser som polisen inte kan förbereda sig på.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".