Kungsbacka

Kundval ska förbättra utbildningskvalitén

Kungsbacka kommun inför, som andra kommun i landet, kundval inom vuxenutbildningen från och med halvårsskiftet.

Nämnden för gymnasie och vuxenutbildning har nu godkänt 14 utbildningsanordnare som uppfyller de krav för att bli auktoriserade. Karl-Gunnar Lindman, verksamhetschef för Kompetenscentrum tror att kundvalet ska bidra till att utbildningskvalitén för vuxenutbildningen eller svenska för invandrare förbättras.

– Det är mera konkurrens och ett större utbud. Alla tillhandhåller ju inte alla utbildningar som finns så att det blir en viss konkurrens på vissa utbildningar, allmänna ämnen, kärnämnen. Det kommer ju fler av de här utbildarna att genomföra, så där hoppas vi att det blir en kvalitetshöjning på utbildningen, säger Karl-Gunnar Lindman.

14 olika utbildningsföretag inom vuxenutbildningen, där bland kommunala Komvux, är nu auktoriserade och som uppfyller de krav kommunen ställt upp för att få driva gymnasial vuxenutbildning eller SFI, svenska för invandrare.

I kravspecifikationen ingår bland annat att det ska finnas godkända och utbildade lärare och att företagen ska vara verksamma i kommunen. För de som inte har egna lokaler tillhandahåller kompetenscentrum ett utbildningshotell där utbildningsanordnaren kan hyra in sig. Alla utbildningsföretag får lika mycket betalt, enligt ett system där det följer med en peng för varje studiepoäng. Till skillnad mot om en utbildning upphandlas där det lägsta anbudet antas.

Idag finns närmare 2500 kungsbackabor som vuxenstuderar där kravet är att man ska ha fyllt 20 år. Bland de utbildningsföretag som nu är godkända finns bland annat kommunala Komvux, folkuniversitetet, Hermods, Didaktus, Lernia med flera och vars utbildningar sedan kompetenscentrum ska utvärdera.

– Vår roll blir att följa upp och utvärdera och kvalitetsförsäkra varje utbildare, säger Karl-Gunnar Lindman.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista