Papperskonflikten nära en lösning

Pappers och arbetsgivarparten Skogsindustrierna förhandlar igen sen klockan tio idag. Frågan är om man lyckas undvika en utvidgning av pappersbruksstrejken som Värö Bruk varit ute i sen en vecka. En viktig fråga är låglönesatsningen.

Ett skäl till att Pappers hittills sagt nej till medlarnas bud är att facket krävt en låglönesatsning.

– Inom vår branch är det en stor spridning på lönerna. det finns bruk som har en medellön upp mot 25 000 kronor i månaden och det finns bruk som har medellöner som ligger strax över eller kring 20 000 kronor i månaden. Då vill vi göra en fördelnnig mot de som har de lägre lönerna, Nils-Erik Andersson, ordförande på Värö Bruk, och medlem i Pappers stora förhandlingsdelegation, om varför låglönesatsningen är så viktig:

Om ni på Värö Bruk, som går bra, skulle få ett bättre lönebud, skulle inte ni kunna använda det fackligt så att ni kan dra upp lönerna för era sämre betalda kamrater?

– Nä, det tror vi inte alls på, utan vi tror ju på centrala avtal när det gäller lönerna.

Pappers vill ge de som tjänar under 21 300 kronor i månaden ett extra påslag. Det handlar om ungefär 4 000 personer enligt Nils-Erik Andersson.

Att Pappers därutöver hittills inte, i motsats till Metall, accepterat de generella bud man fått beror på att man inte tror att de buden skulle ge en reallöneökning under hela avtalsperioden.

Om inte Nils-Erik Andersson får positivt telefonbesked till fackexpeditionen på Värö bruk under dagen, så innebär det att ytterligare sex pappersbruk tas ut i strejk.

Men Nils Erik Anderssons magkänsla är att det blir ett avtal idag, och att man flyttat siffror och komman så att det avtalet innehåller en låglönesatsning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista