Halmstad

Ny förbindelse planeras

Det behövs en ny förbindelse över Nissan för att lösa innerstadens trafikproblem, oavsett det planerade nya Resecentrumet. Så svarar Stadskontoret i Halmstad kommun på Länsstyrelsens synpunkter på trafiksituationen kring det nya Resecentrumet.

Och det finns redan idéer om en ny Nissanbro. Men det är inget som är etablerat hos politiker än. På stadskontoret i Halmstad finns arbetsmaterial där en ny förbindelse över Nissan ingår.

– Men det är en mindre förbindelse än vad man har pratat om innan. , det vill säga en gata och en bro. En bro med stort utrymme för gående och cyklande och inte en stor led, säger Sabina Andersson är trafikstrateg på Stadskontoret.

Länsstyrelsen anser att den täta trafiken på Lahomsvägen måste minskas, annars blir det svårlösta problem för andra trafikslag och trafikanter kring ett resecentrum, intill Laholmsvägen. Det är redan på gång.

– Vi har problem där ändå och i den transportplan som man har tagit fram nu, och som ska fastställas under våren, finns det förslag om att man ska minska trafiken på den här sträckan, säger Sabina Andersson

Och hur hänger detta ihop med tankarna på att bygga en ny bro över Nissan?

– Det är framförallt beroende på att vi behöver minska trafiken i stadskärnan och de barriärer som finns för de oskyddade trafikanterna, och för att prioritera kollektivtrafiken som en helhet, inte bara på grund av resecentrum.

Att Länsstyrelsen vill ha en Miljökonsekvensbeskrivning, förkortat MKB, för det nya Resecentrum är inga problem. Dom frågorna hade vi med i planeringen ändå säger Lina Lindegren som är planarkitekt.

– Vi vet till exempel vilka föroreningar som finns i marken och många av de andra punkterna är sådant som vi har börjat gå vidare med. Till exempel farligt gods- och riskfrågorna, vilka krav man ska ställa på en resecentrumbyggnad. Det är sådant vi kommer att göra nu under processen, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista