Halland

Butiker kan göra mer för att förebygga rån

Butikerna kan göra mycket för att försvåra för rånare eller hotfulla snattare. Bland annat behöver de lära sig att rån inte bara ska anmälas till polisen utan också till arbetsmiljöverket.

Det är ett av budskapen i Arbetsmiljöverkets kampanj som den här veckan besöker butiker i Halland. För att få hjälp med vad man kan och bör göra så ska butiker anmäla rånet till arbetsmiljöverket, något som inte alltid görs, det säger arbetsmiljöinspektören Maria Lindgren som igår besökte butiker i Halmstad:

– Alla arbetgivare känner inte till att man ska anmäla sådana saker till arbetmiljköverket. Man kan säkra upp och göra det så svårt som möjligt för en rånare.

– Om vi ser till den här affären så ser vi att kundern inte kan ta sig in i utrymmen där de inte ska vara, och det tycker jag är bra. De har många bra rutiner överhuvudtaget.

I Västsverige har 165 händelser med rån, hot och våld inträffat enligt Arbetsmiljöverkets statistik,  15 anmälningar gäller Halland. Men siffran stämmer med stor sannolikhet inte överens med polisens statistik som är betydligt högre, eftersom butikerna inte anmäler händelser av den här typen till Arbetsmiljöverket.

Förutom att arbetsmiljöverket nu ser över själva butikslokalen rent fysiskt tittar man också på de rutiner som finns, för att få butiker som inte utsatts för rån att tänka efter före . Till exempel får man veta var man ska ringa om man blir ertappar en snattare som kan bli hotande eller våldsam. Man får också veta om försäkringen också omfattar samtalsstöd om man blir utsatt.

Det här är något som allltså många som fått besök av arbetsmiljöverket inte funderat på. Butiksföreståndaren Anita Nilsson fick en tankeställare även om lokalen fick godkänt:

– Ja absolut. Vad vi ska göra om vi blir utsatta. Vilka nummer vi ska ringa och vem vi ska prata med. Det har jag inte riktigt tänkt igenom innan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista