Halland

Slavarbete för utländska ungdomar

Tre unga män har mer eller mindre tvingats in i slavarbete med asfaltering och stensättning i Falkenberg av sina två brittiska arbetsgivare.

Polisen i Halland upptäckte att männen tagit hit tre unga män som mer eller mindre tvingats in i slavarbete i Falkenberg. Det hela upptäcktes när polisen i Skåne utredde ett liknande fall och tog kontakt med kollegorna i Halland.

Det handlar om asfalterings- och plattläggningsarbeten där grupper från England och Irland varje sommarhalvår reser runt i Sverige och gör svarta jobb av så gott som alltid dålig kvalitet.

– Arbetsgivarna anlitar unga män som är väldigt utsatta. De är arbetslösa, hemlösa, ibland kriminella och till och med förståndshandikappade. De rekryteras i England och numera i Polen. Ungdomarna får löfte om bra jobb, bra boende och mat. Istället får de slavarbete, säger Marianne Paulsson hos polisen i Halmstad.

De unga männen som är i 16-årsåldern tvingas jobba hårt 10-14 timmar om dagen och tjänar då 100-200 kr. De bor i husvagnar med minst sagt usel standard.

– Dåliga sängkläder, skitigt, trångt och äckligt, säger Marianne Paulsson.

Enligt Marianne Paulsson har polisen inte jobbat på rätt sätt tidigare. Nu ser man det som människohandel, som alltså inte bara handlar om sexhandel och import av kvinnor som tvingas prostituera sig. De här gängen, som inte bara gör dåliga jobb utan också stjäler verktyg för att kunna göra jobben och ibland hotar sina kunder med misshandel för att få mer betalt, hade inte funnits här om inte deras tjänster efterfrågats av olika köpar.

– Jag förstår inte hur man kan få för sig att anlita de här för man måste inse att det inte står rätt till. Dessuom varnar vi för de här grupperna. Så länge de anlitas så kommer det att finnas människohandlare och offer, säger Marianne Paulsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista