Foto: Jennie Persson/SR Halland
Halland

Cykelhandlarna dammsugs på begagnat

Vill man köpa en begagnad cykel kan man få problem, för just nu är det brist på just begagnat hos cykelhandlarna. På Jonnes Cykel och Motorverkstad i Laholm finns det snart inga kvar.

John och Gun-Britt Mikkelsen driver Jonnes Cykel och Motorverkstad i Laholm och deras erfarenheter delas av fler cykelhandlare. En snabb rundringning som Sveriges Radio Halland har gjort bland de lokala cykelhandlarna visar att det är en stor brist på begagnade cyklar, på vissa ställen är det helt slut. Det som finns kvar är främst barncyklar.

– Folk har blivit mer miljömedvetna, de köper upp allt där är, om där är nåt. Det är ju alltid det byts in för har de haft en dålig cykel så finns det inget att byta in. De vill ha en ordentlig cykel idag, kan man säga, säger John Mikkelsen.

Visserligen brukar efterfrågan på begagnade cyklar vara större vid den här tiden på året men sällan har utbudet varit så här litet. Och det är många som kommer och frågar efter begagnat.

– Vi har kanske mellan tre och fem om dagen som frågar, säger Gun-Britt Mikkelsen.

Hur många cyklar har ni just nu?

– Just nu har jag två barncyklar.

En bra begagnad cykel kan man få för runt tusenlappen, medan man får lägga runt fyra, fem tusen för en ny.

Vad frågar kunderna efter när de letar efter en cykel?

– Det är väl sju- åttaväxlat, navgenerator, fast monterad korg. Alltså en cykel som är lite bättre än den vanliga, säger John Mikkelsen.

Är det här första gången ni har brist på begagnade cyklar?

– Ja, som vi känner av det så mycket i alla fall. Förra säsongen var nog inte så, då hade vi en del begagnat, men i år är det mycket lite.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista