Halland

Oklart hur britterna får asfalten

Sedan brittiska asfaltläggare har hamnat i vanrykte har asfaltproducenterna dragit öronen åt sig. Av rädsla för att deras varumärke ska solkas har de på olika sätt försökt förhindra att britterna ska handla hos dem.

Andreas Henriksson är produktionschef vid Skanskas asfalttillverkning i Halmstad och Varberg.

– Vi vill inte tillverka massa till dem, på grund utav att jag är rädd att det blir undermåliga jobb som vi sedan får in reklamationer på, säger Andreas Henriksson.

Polisen håller på att nysta upp en härva som rubriceras som människohandel. Två brittiska medborgare som greps i Falkenberg sitter häktade i Malmö och ytterligare två personer sitter anhållna. 

Ungdomar misstänks ha arbetat för dem under slavliknande förhållanden med asfaltering och stensättning, bland annat i Falkenberg. 

Hur britterna lyckas få tag på asfalt, som är en färskvara, är oklart. Tillverkarna i Halland säljer i varje fall inte längre till dem eftersom de inte vill bli sammanblandade med dem.

– Om de köper kvalitetsasfalt och de inte utför jobbet på rätt sätt så beror det inte på vår produkt men det påverka produktens värde och rykte, säger Andreas Henriksson.

Verksamheten förknippas också med annan typ av brottslighet, som olaga hot, misshandel, stöld, häleri och skattebrott.

I en rapport från 2009 uppskattar Rikskriminalpolisen att verksamheten inbringar cirka 30 miljoner kronor på en säsong bara i Sverige.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista