Knubbsälunge. Foto: Roger Nilsson/Scanpix
Halland

Ökad skyddsjakt på knubbsäl

Naturvårdverket har gett tillstånd till skyddsjakt på 90 knubbsälar varav 40 i Halland. Anledningen är att de som fiskar ål har haft problem med att sälarna förstör fångster och redskap.

Förra året avlidades 54 knubbsälar och för att minska problemen för yrkesfisket ökar nu Naturvårdverket tilldelningen till 90 djur. Det är främst ålfisket som drabbas av knubbsäl.

Skyddsjakten hotar inte knubbsälens utveckling enligt våra bedömningar, säger Per Risberg, biträdande chef för Viltförvaltningsenheten på Naturvårdsverket.  

Ålfiskaren Tomas Albertsson i Norra Näs utanför Varberg är en av dem som drabbades i fjol. Han säger så här om beslutet om skyddsjakt. 

– Det kanske hjälper men man måste ju hitta rätt säl. Man kan skjuta 40 sälar första månaden men det hjälper inte om man inte skjuter de sälar som angriper redskapen.

– Man kan jämföra med en älg som äter äpple i en trädgård. Går du ut i skogen och skjuter 40 älgar i skogen så blir du inte av med problemet. Det är bara ett fåtal sälar som har lärt sig detta.

Så detta kanske inte gör någon nytta?

– Vissa fiskare kanske tycker det men för min del så tycker jag inte det, säger Tomas Albertsson.

En långsiktig lösningen på problemet mellan säl och yrkesfiske ligger i att ta fram sälsäkra fiskeredskap och metoder och ett sådant arbete pågår.

Skyddsjakten tillåts från 1-31 maj samt 1 augusti-31 december.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista