1 av 2
Stena Nautica ligger djupt i vid kajen i Varberg (Foto: Pressens Bild).
2 av 2
Stena Nautica vid kaj i Farehamnen i Varberg (Foto:Pressens bild).

Skadade färjan i hamn

Strax efter klockan tio bogserades den skadade färjan Stena Nautica in i hamnen i Varberg. Färjan har tagit in stora mängder vatten genom det elva meter stora hål som slets upp i aktern.

Nu ska personal från Sten Line och Sjöfartsinspektionen kontrollera skadorna för att se hur lasten kan lossas.  Bland annat finns sju hästar ombord. Flera av de sammanlagt 53 lastbilarna på Stena Nauticas bildäck är lastade med farligt gods. Enligt Stena Lines informationsdirektör Joakim Kenndal ska det inte vara någon fara för läckage.
Passagerarna från den skadade färjan har evakuerats till Stena Germanica som beräknas komma in i Göteborgs hamn ganska snart. Fartyget som kolliderade med Stena Nautica, det jamaicaflaggade lastfartyget Joanna, anlände för egen maskin till Falkenbergs hamn vid tiotiden.

Fakta om Stena Nautica

Stena Nautica byggdes 1986 i Danmark och renoverades 2001. Fartyget är 134 meter långt, 24 meter brett och har en bruttovikt på 19 700 ton. Det gör en hastighet av 18 knop. Fartyget tar upp till 1800 passagerare.
Fartyget går normalt i trafik mellan Varberg och Grenå.
Måndag 16 februari fanns 37 besättningsmän och 91 passagerare ombord. Ingen person uppges ha kommit till skada.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".