Halland

(S) lovar jobbgaranti för unga

Om Socialdemokraterna tar makten i landstinget eller någon av de halländska kommunerna efter valet lovar de alla under 25 år omedelbar hjälp när de blir arbetslösa.

Socialdemokraternas inititativ är specifikt halländskt och innebär en garanti att alla under 25 får antingen jobb eller utbildning.

Det här är en bättre lösning än regeringens nuvarande system där ungdomarna själva ska söka jobb i tre månader innan får hjälp av den så kallade ungdomsgarantin, det säger landstingsrådet Liselotte Olsson.

– Du ska kunna komma igång redan från den första dagen då du kommer till Arbetsförmedlingen. Det betyder inte att jobbet finns dag ett, men att du ska kunna komma igång med en plan, säger Liselotte Olsson. 

Exakt vad löftet innebär kommer att skilja sig från de olika kommunerna, men minimilöftet är alltså att man ska få hjälp direkt och sen garanteras meningsfull sysselsättning, antingen jobb eller utbildning.

Jobben ska inte tränga ut någon annan från arbetsmarknaden, men ska ge en avtalsenlig lön. I Hylte där Socialdemokraterna är i majoritet tillsammans med centern har man redan avsatt i första hand 4 miljoner för att hjälpa de 80 personer under 25 som idag är arbetslösa. Där kommer man att erbjuda åtminstone 6 månaders jobb, så att man blir berättigad till A-kassa.

Men åtgärden är ingen ultimat lösning på ungdomsarbetslösheten säger Micael Arnström, kommunråd i Hylte.

– Det är inget universalmedel som kommer att lösa ungdomsarbetslösheten för 50 år framåt, det är ett medel för att lösa den akuta krisen. Vi löser problemet idag, sedan får vi se hur det ser ut om några år.