Halland

Allt fler hästar drabbas av fång

Hästsjukdomen fång blir allt vanligare. Och risken att hästarna ska drabbas ökar just nu, för sjukdomen utlöses av bland annat det näringsrika nyuppkommna gräset.

– Det här är den värsta perioden för fånghästarna, säger veterinären Rebecka Frey i Norrköping som sett en klar ökning av hästar som insjuknat det senaste året.

Sjukdomen fång förekommer bland alla raser, men främst bland ponnyraser.  Och den drabbar oftast hästar så här års, när de betat i sig det nya gräset. När vädret slår om och det blir varmare utvecklas snabbt en hög sockerhalt i gräset som kan utlösa fånganfall. Sjukdomen påverkar hela hästen men sätter sig framförallt i hovarna. En häst som drabbats kommer alltid att vara känslig för foderbyten och kraftigt bete och sjukdomen är väldigt smärtsam.

– En del rör sig inte ur fläcken för de får så ont. Man vet inte exakt orsakerna bakom den här sjukdomen, men det är som en allmän inflammation som triggas i gång av ett foderbyte.

Går den att behandla?

– Den går att behandla, men det kan vara en så allvarlig sjukdom att man tyvärr inte klarar dem. Det som händer då är att hela fästet för hovbenet släpper och går ut genom sulan på hoven och då har hästarna så ont att man ofta av djurskyddsskäl tar bort dem.

På tio år har antalet hästar som avlivats på grund av fång fördubblats och tre gånger så många hästar har fått veterinärvård på grund av sjukdomen, visar statistik från Agria djurförsäkring.