Halland

Fortsatt borgerligt miljöparti

Miljöpartiet i Halland har inga planer på att lämna sitt samarbete med de borgerliga i landstinget, även om partiet samarbetar med vänstersidan på riksplanet.

Blocken som finns på riksplanet inte lika tydliga i kommunerna, och i landstinget Halland samarbetar dessutom Miljöpartiet sedan över 15 år med det borgerliga blocket.

Det tänker man fortsätta med, i alla fall så länge det är de som har majoriteten.

– Har man jobbat med någon i 16 år, så är det ju lättare att fortsätta jobba med den ett tag till än att söka samarbete med någon annan så klart. Det är givet i det läget, men vi säger ingenting innan valet, säger Miljöpartiets förstanamn i landstinget Jan Berge.

– Det finns ingen anledning att ta upp kampen mot sig själv, säger Jan Berge när det gäller alternativet att gå till val tillsammans med Vänsterpartiet och Socialdemokraterna.

Skulle det däremot visa sig efter valet att det för första gången någonsin i Halland blir en vänstermajoritet i landstinget så får man ta ställning till det då. Det är bara det att ska det ens vara teoretiskt möjligt att det händer så hade nog De rödgröna behövt gå samman före valet och visa på ett tydligt alternativ.

Men så blir det alltså inte. Miljöpartiet håller alla dörrar öppna och väntar på valresultatet. En strategi som Socialdemokraternas landstingsråd Liselotte Olsson inte helt uppskattar. Hon hade gärna sett ett samarbete på landstingsnivå på samma sätt som finns på riksplanet.

– Det är klart att vi hade tyckt att det vore intressant att prova en sådan lösning regionalt också. Samtidigt är vi väl medvetna om hur Miljöpartiet har jobbat under de här åren. Det vore ju hederligt mot väljarna kanske att ge besked innan valet om vad det innebär att lägga en röst på Miljöpartiet Halland.

Frågan är då hur väljarna ska resonera när de inte vet vilket block Miljöpartiet tänker samarbeta med.

– Man behöver kanske inte ta ställning till det så hårt därför att skillnaden mellan blocken i regionalpolitiken i Halland är väldigt liten. Vi har haft en mandatperiod nu med budgetar där det har varit konsensus kring hur budgeten ska se ut och budgeten är ändå grunden för hela verksamheten, säger Miljöpartiets Jan Berge.