Halland

Hotade med nervgas i burk

I dag väcks åtal mot de tre som under dödshot förde bort en man från hans lägenhet i Halmstad i februari, tog med honom på en flera timmar lång skräckfärd och tvingade till sig värdesaker och kontanter. En av de åtalade, en 23-årig man som nu är skriven i Helsingborg, är tidigare dömd för det uppmärksammade dubbelmordet på två unga flickor på Hallandsås 2004.

Den här gången åtalas han för försök till utpressning, och tillsammans med de båda kumpanerna för grovt rån, människorov, övergrepp i rättssak, olaga frihetsberövande och egenmäktigt förfarande.

Historien har sin upprinnelse i höstas då 23-åringen från Helsingborg med hot försökte pressa en man i Halmstad till att betala 10 000 kronor.

Så på kvällen den 24 februari slog trion till, 23-åringen, en 29-årig kvinna från Laholms kommun och en 20-årig man från norra Skåne.

De trängde sig in i Halmstadbons lägenhet och inledde misshandeln där, bland annat genom att kasta möbler på honom. De plockade sen på sig dator, guldsmycken, tavlor och till och med en tvättkorg.

Medan kvinnan höll en kniv mot offrets rygg leddes han ut till en bil, försågs med ögonbindel varpå skräckfärden genom Halmstad, Laholm och Båstad tog sin början.

Med en kniv i ryggen, ett slagträ och dödshot hölls Halmstadbon i shack - dessutom påstod 23-åringen att han hade nervgas i en burk. Via allt mer desperata telefonsamtal lyckades offret buda ut en man som i Mellbystrand lämnade över 12.000 kronor till 23-åringen.  Kort därefter släpptes offret som då kontaktade polis.

Gärningsmännen har visar synnerlig råhet, summerar åklagare i åtalet.