Falkenberg

Brodern anmäler läkarmiss

Den 72-åriga kvinnan sökte vård gång på gång. När hon äntligen fick en riktig undersökning visade den på spridd cancer. Nu gör brodern Gert Gustafsson i Falkenberg en anmälan till hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd.

– Tänk att tappa 18 kilo på tre månader. Då ser man ju på vilken människa som helst att hon inte är frisk, säger Gert Gustafsson.

För ungeför ett halvår sedan sökte Gert Gustafssons syster läkare på en vårdcentral i Falkenberg. Hon hade ont i ryggen och det strålade in mot magen. Den gången blev hon hemskickad och ordinerad att ta värktabletter. Gång på gång sökte hon sedan på vårdcentralen eftersom hon inte blev bättre men hon ordinerades bara mer medicin.

Vid ett tillfälle körde brodern in henne till akuten i Halmstad men där hänvisades hon tillbaka till Falkenberg.

Systern tacklade av allt mer och på tre månader gick hon ner 18 kilo och hennes anhöriga förstod att hon led av något allvarligt. Till slut gjorde även en läkare det och skickade henne för utredning i Halmstad. Efter ett par dagar blev beskedet att hon hade cancer som spridit sig så mycket att den inte gick att operera.

Bordern motiverar sin anmälan till ansvarsnämnden med att det inte ska behöva ta så lång tid och att en människa inte ska behöva utstå så mycket lidande.

– Som det gått till i detta fallet, så får det inte gå till. Utan en läkare borde ha kunnat se att människan var så dålig att det inte bara var att säga "det är inget allvarligt, så du kan få lite smärtstillande om du behöver".