Invandarare får vänta för länge med det nya språket

Nästan hälften av alla invandrare i Halmstad får vänta alldeles för länge på att få lära sig svenska. Det framgår av en rapport från Intergrationsverket där sammanlagt 30 kommuner har granskats. Och Halmstad är en av fyra kommuner där problemen är allra störst.

Enligt skollagen har alla som beviljats uppehållstillstånd I Sverige rätt till svenskundervisning inom tre månader. Det är kommunerna som ansvarar får att utbildningen erbjuds. Nu har Integrationsverket undersökt hur kommunerna sköter sin uppgift och resultatet är nedslående. Var tredje person får vänta längre än tre månader på sin svenskutbildning. Var sjätte - 15 procent - får vänta i över ett halvår. Förutom att detta innebär ett onödigt lidande för de drabbade så innebär det också ökade socialbidragskostnader för kommunerna eftersom det dröjer längre tid innan de nya svenskarna blir självförsörjande, säger Henrik Emilsson som är projektledare för rapportem.

Rektor för SFI i Halmstad kommun är Billy Björk. Han säger till P4 Radio Halland att han inte vill kommentera uppgifterna i

inslaget förrän han fått tillgång alla fakta om hur många som står i kö till SFI i kommunen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".