Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Historiska kartor flyttas till Lund

Lantmäteriet flyttar i vår sitt arkiv av historiska hallandskartor från Halmstad till landsarkivet i Lund.

Enligt Lantmäteriet görs flyttningen för att minska slitaget på de värdefulla kartorna. I stället vill man styra över vardagsanvändningen till en ny databas för kartmaterialet.

Länsantikvarie Mats Folkesson har protesterat mot förändringen eftersom han anser att tillgängligheten till länets kulturhistoriska arv på detta sätt försvåras.

Lantmäteriets chef i Halland; Stellan Hermansson har motsatt uppfattning, med hänvisning till att det hädanefter blir möjligt att komma åt kartarkivet också hemifrån, via internet.

För att ändå ha kvar kartorna i länet gör nu länsstyrelsen i Halland en extra satning för att rita av länets gamla kartor före flytten. Man gör vad som kallas historiska kartöverlägg; dvs. ritar av och förminskar de gamla skifteskartorna och kopierat in dom på dagens ekonomiska kartor.

Med hjälp av årets anslag för kulturlandskapsvård räknar Länstyrelsen med att fullt ut hinna med kartöverläggen för Kungsbackas, Falkenbergs och Halmstads kommuner och till hälften för resten av hallandskommunerna.

I maj flyttar Lantmäteriet sitt kartarkiv i Halmstad till landsarkviet i Lund.


 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".