Kraftig kritik mot nedläggningsbeslut av palliativ vård

Beslutet att lägga ner de palliativa vårdplatserna i Falkenberg och på avdelning 3 A på sjukhuset i Varberg, har under den gångna veckan mötts av kraftig kritik.

Att inte längre ha vårdplatser i Falkenberg där patienter med obotliga eller livshotande sjukdomar kan vårdas har alltså upprört många. Bland annat har medlemmarna i Sveriges Pensionärsförbund, SPF, i Falkenberg-Skrea protesterat.

Anders Idmark är lokal ordförande i SPF och han drabbas själv på ett mycket personligt plan av beslutet då hann hustru i december fick besekedet att hon har en hjärntumör. För honom och hans hustru har vården sedan dess betytt oerhört mycket:

- Jag är rörd av den omsorg och den omtanke som vi har känt, ifrån sjukhuset i Varberg och ifrån de kontakter som de har tagit, säger Idmark till P4 Radio Halland.

I Falkenberg har också namnlistor lagts ut för att protestera mot beslutet och insändarsidorna i Hallands Nyheter har varit fulla med arga och ledsna reaktioner på beslutet. Och nu hoppas Sveriges Pensionärsförbund, SPF, att beslutet rivs upp och vårdplatserna kan bli kvar i Falkenberg.

Bengt Eliasson, ordförande i länssjukvårdsnämnden, satt under måndagen i ett sammanträde där man ska ha tagit upp frågan om den palliativa vården. Enligt besked blev det mötet inte klart under dagen utan kommer att fortsätta under tisdag förmiddag. Först efter det kommer Bengt Eliasson kommentera kritiken mot förändringarna av den palliativa vården.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".