Optimism i Halmstad efter ÖBs försvarsförslag

Överbefälhavarens presentation av förslag på besparingar inom försvaret gav på fredagen inga klara besked när det gäller försvarsverksamheten i Halmstad.

Under en presskonferens på fredagseftermiddagen på LV 6 i Halmstad stod det klart att ÖB vill att det ska finnas ett luftvärnsregemente i Sverige. Det har dock inte angivits var det ska ligga.

Trots detta är garnisonschefen överste Kent Samuelsson optimistisk när det gäller LV 6 eftersom det finns flera goda argument som talar för att behålla LV 6 i Halmstad. Också de fackliga organisationerna är positiva i sina kommentarer.

Det största orosmomentet finns hos de som arbetar med den militära utbildningsverksamheten i Halmstad. Enligt ÖB ska det bara finnas en militärhögskola i landet. Idag finns det tre, varav en i Halmstad.

Arbetet med att utreda vilka militära förband eller enheter som måste lägga ner fortsätter nu. En grupp representanter från Försvarsmakten och regeringen kommer att utreda den frågan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".