Maria Lundgren (C) är av dem som vill öppna vägen över Fjärås bräcka. Foto: Magnus Hagström/SR Halland
Kungsbacka

Centerkrav på fri väg över Bräckan

Öppna vägen över Fjärås bräcka för trafik igen. Det kräver tre centerpartister som alla har anknytning till orten.

– Möjligheterna finns att lösa det här om vi bara vill. Det finns en stor vilja bland Fjäråsborna, säger Maria Lundgren (C).

– Det är en viktig angelägenhet för Kungsbacka kommun att den här turistmagneten och gamla leden öppnas igen. Det råder sorg och det har blivit som ett dött monument över dålig politik. Det ska vi inte stå för här i Kungsbacka. Vi ska ha öppenhet och tillgänglighet för människor i vår natur.

Vägen över Fjärås bräcka stängdes för biltrafik för ett par år sedan, för att hindra att en bilolycka leder till att Kungsbackas dricksvattentäkt Lygnern blir förorenad av olja eller bensin.

Avstängningen har gjort Bräckan otillgänglig för spontana vardagsbesök, inte minst för funktionshindrade. Besökstalen på naturumet har sjunkit och avspärrningarna har förfulat platsen, menar de tre centerpartisterna, som tycker att riskerna har överdrivits.

– Det finns en liten risk att en bil välter uppe på Bräckan och att tanken springer läck så att det kommer ner diesel eller bensin som kan ta sig ända ner till vattenintaget. Det är en risk man måste eliminera men det är ett alltför drastiskt och snävt perspektiv att stänga av vägen.

– Jag har inte universallösningen på hur man kan lösa det. Men tekniskt sett går det att både skydda vattentäkten och ha vägen öppen.

Maria Lundgren och hennes partikamrater vill att Kungsbacka kommun ska arbeta för att vägen öppnas igen. Kommunen är medlem i den lokala vägföreningen men har inte egen majoritet.

Magnus Hagström
magnus.hagstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".