Unga i Falkenberg dricker i större utsräckning än i övriga länet. Foto: Axel Öberg/Scanpix
FALKENBERG

Unga i Falkenberg dricker mest

Ungdomarna i Falkenberg använder mer alkohol, är mer nedstämda och utsätts för mer mobbning än andra ungdomar i länet. Det visar en enkätundersökning gjord av Statens folkhälsoinstitut.

– Det är klart att det är tråkigt att få såna här siffror. Vi jobbar långsiktigt med de här frågorna, vi har haft dem på agendan länge, säger Louise Klintefjord som är Brotts- och drogförebyggarsamordnare i Falkenberg.

– Vi vet att vi har en väldigt tillåtande attityd bland våra föräldrar och där har vi mycket att göra, att få föräldrarna att förstå att de inte ska köpa ut till sina ungdomar, fortsätter hon. 

Enkäten har delats ut till alla niondeklassare i hela landet och de har fått svara på frågor om hur man upplever sin hälsa.

När man jämför de halländska kommunerna sticker Falkenberg ut med ett negativt resultat. Alkoholförbrukningen har fått den högsta noteringen i undersökningen och högt ligger också antal elever som har psykosomatiska besvär och känner sig nedstämda.

Även mobbning förekommer mer i Falkenberg än i de andra kommunerna. Louise Klintefjord som jobbar med frågor om brott och droger blev inte särskilt förvånad när hon hörde om resultatet.

– Både och måste jag säga. Jag tycker att vi jobbar oerhört offensivt med de här frågorna. Polisen har gjort väldigt många tillslag bland langarna nu under våren och jag tycker att vi har gjort framgång. Men de här siffrorna visar att vi måste vara ännu mer offensiva i det här arbetet, säger  hon.

Hon tror också att det finns ett samband mellan den höga alkoholanvändningen och till exempel nedstämdhet. Och därför tror också att det är viktigt att gå igenom enkätsvaren mer noggrant framöver. Louise Klintefjord tror också att det krävs mer resurser för att kunna ta sig an problemet.

– Jag skulle gärna se att det var mer än en tjänst som jobbar med de här frågorna i Falkenbergs kommun.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".