1 av 3
Chinchillan har otillåten polygamkrage som suttit på i nio år och växt in i huden. Foto: Länsstyrelsen
2 av 3
Burarna ska vara en meter. Det är de inte på chinchillfarmen. Foto: Länsstyrelsen
3 av 3
Här avlivas djuren. Foto: Länsstyrelsen
Falkenberg

Vanvård på chinchillafarm

Flera fall av missförhållanden har upptäckts hos en chinchillauppfödare i Tågarp utanför Falkenberg. Bland annat är burarna för små, de är inte tillräckligt rena och torra, och avlivningen sker inte på rätt sätt.

– Vid vår kontroll konstaterades att jämfört med de bestämmelser som vi anser ska tillämpas så är det avvikelser vad det gäller burmått och andra saker, säger Dag Hultefors som är länsveterinär i Halland.

I kontrollrapporten finns bilder på honor som har på sig polygamkragar. En hård krage som är till för att honorna i avelsstallet inte ska kunna ta sig ut ur buren, medan hanarna kan gå fritt in och ut vid parning. En chinchilla får endast ha polygamkrage i 2 till 35 dagar efter valpning. Vid kontrollen fann man ett 10 år gammalt djur som haft kragen sedan ett års ålder. Kragen har alltså suttit hårt kring hennes hals i nio år.

Gården har haft chinchillauppfödning sedan 1989. Men Falkenbergs kommun, som hade ansvaret för tillsynen fram till för ett och ett halvt år sedan har aldrig upptäckt några allvarligare brister. Chinchillauppfödningen utanför Falkenberg utsattes under mitten av 2000-talet för flera demonstrationer från djurrättsaktivister, då hade han ett stort stöd från andra lantbrukare i trakten. Också LRF gav då sitt stöd genom att hindra en demonstration.

Uppfödaren fick länsstyrelsens kontrollrapport tidigare i veckan och han har två veckor på sig att komma med ett svar till länsstyrelsens kontroll.

– Rättsläget är inte exakt vilka krav som ska ställas på den här typen av djurhållning. Den föreskrift som Jordbruksverket gav ut 2003 har aldrig formellt trätt i kraft, säger Dag Hultefors

Djurägaren själv, Jan Pehrsson, medger i samtal med Radio Halland att djurhållningen har skett på det sätt som beskrivs i flera av punkterna men att den lagstiftning som länsstyrelsen hänvisar till inte har trädit i kraft.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".