Planerar för läger. Alla sommarens aktiviteter kostar pengar, berättar Stefan Löfmark, chef på fritidsgårdsenheten i Kungsbacka. Foto: SR Halland
Kungsbacka

Inga gratisaktiviteter i sommar

Utflykter, bad och resor. Så ser sommarlovet ut för vissa barn. Andra går sysslolösa. Trots det håller få halländska fritidsgårdar öppet under lovet. I Kungsbacka är de stängda hela sommaren.

– För oss är det en prioriteringsfråga. Vi har inte folk till att göra allting. Vi lägger mycket krut på våra läger och då går personalen åt till det, säger Stefan Löfmark chef på fritidsgårdsenheten i Kungsbacka.

Bygga flotte. Paddla kanot. Och fiska. Det är sådant barnen får göra på de upplevelseläger som kommunen ordnar. Men det kostar runt 500, 600 kronor per barn.

Vilken prislapp kan man egentligen sätta på ett läger?

– Ett okej pris och sätta är så att vi får in en tredjedel av vad det kostar att anordna det, fortsätter Stefan Löfmark.

Hur tänker du kring att i familjer med dålig ekonomi där man inte har råd att åka på semester, har man inte heller råd att betala 500 kronor?

– Jag har faktiskt inte stött på det. Vi har oerhört billiga läger. Det är inga överpriser.

Kanske inte överpriser i förhållande till vad det kostar att anordna. Men för en ensamstående med två barn kan det bli mycket med 1000 kronor.

– Det kan vara så. Men då får man tänka på att man får tre, frya dagar läger och upplevelser för sina barn där det ingår mat och alla aktiviteter, så det är inte dyrt.

Några planer på att ordna gratisaktiviteter finns inte i Kungsbacka. 17-18-åringar kan få vara själva på fritidsgårdarna. Men vad ska de yngre barnen som inte har några pengar hitta på under sommarlovet.

– Det vet inte jag. Jag kan inte svara för alla ungdomar, säger Stefan Löfmark chef på fritidsgårdsenheten i Kungsbacka.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".