FALKENBERG

Kulturskolan fortsätter spara

Kulturskolan i Falkenberg ska spara ännu mer pengar. Nu måste en tredjedel av lärarna försvinna och elever kan komma att petas från skolan.

Förra året tvingades kulturskolan i Falkenberg att leva med ett sparbeting på runt 2 miljoner kronor. Det blev stopp för vikarier, lärare som gick i pension fick inga ersättare, elevantalet ökades och rektorstjänsten drogs ned till 40 procent. Men det hjälpte inte. Nedskärningarna fortsätter.  5-6 lärartjänster måste bort och det kan till och med bli tal om att peta elever, säger rektorn Anders Carlsson.

– Det kommer att ske det också, säger han.

Lärarna sitter just nu i arbetsgrupper och försöker tackla problemen. De är bedrövade, säger läraren Staffan Skansberger.

– Vi är ganska upprörda. Det här är mer än vad vi klarar av. Det ser ut som det är en annan avsikt med den här besparingen, det ser inte ut som att man är intresserad av vår verksamhet. Att man vill ha andra saker istället.

Att plocka bort lärare och samtidigt upprätthålla en vettig undervisning går inte enligt läraren Kerstin Möllenborg.

– Plockar man bort blåslärare till exempel har vi ingen orkester och tar man bort stråket så kanske man inte har någon melodi i det vi spelar. Därför är det väldigt svårt att plocka väck någon del, säger hon.

Ser du några konsekvenser för eleverna?

– Ja, vi kan ju inte ha kvar alla elever vi har nu, säger Kerstin Möllenborg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".