Miljöhandläggare kritiserar landshövding Karin Starrin för att påverka enskilda ärenden.

En av länsstyrelsens miljöhandläggare, Johan Asplund, kritiserar länsstyrelsens ledning med Karin Starrin i spetsen för att lägga sig i handläggningen av enskilda miljöärenden. Det handlar om Stora Ensos hantering av förorenade schaktmassor i samband med bygget av ny lagerbyggnad på bruket i Hyltebruk.

Johan Asplund har reagerat på att Stora Ensos vd kontaktat länsstyrelsens ledning och haft åsikter om handläggarens arbete, men inte kontaktat honom själv. Johan Asplund säger att han tycker att det blir extra olustigt eftersom Stora Ensos vd Leif Wästerlund sitter i länsstyrelsens styrelse.

Varken Leif Wästerlund eller landshövding Karin Starrin förnekar att kontakter förekommit men att dom inte påverkat ärendets handläggning. Karin Starrin säger till P4 radio halland att hon självklart velat hålla sig informerad om frågan och att vd för bruket haft samma behov.

Johan Asplund säger att han accepterat det beslutet som blev, men att det är en kompromiss.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".