Djurskydder för chinchillor är sämre än för andra pälsdjur. Foto: Länsstyrelsen
Halland

Chinchillor lever med andra villkor

Medan djurskyddet för uppfödning av minkar har förbättrats mycket de senaste åren har utvecklingen stått still vad det gäller djurskyddet där det farmas chinchilla. Nya regler för chinchillauppfödning kom redan 2003 men de trädde aldrig i kraft.

Länsstyrelsen kontrollerade under våren chinchillauppfödningen i Tågarp utanför Falkenberg. Som Radio Halland tidigare berättat upptäckte djurskyddshandläggaren ett flertal brister. Till sin hjälp har handläggaren använt de regler, eller de föreskrifter, som kom för sju år sedan. Men frågan är om länsstyrelsen kan hänvisa till de eftersom de inte trätt i kraft. Och det är så länsstyrelsen gör i det här fallet.

Med föreskrifterna som stöd hänvisar man till djurskyddslagens paragraf fyra, som går ut på att djur som hålls i fångenskap ska hållas och skötas i en god djurmiljö på ett sätt som främjar deras hälsa och ger de möjlighet att bete sig naturligt. De här kraven uppfylls inte i Tågarp enligt länsstyrelsen.

– Så länge djuren mår bra finns det inga bindande regler. Men om det inte fungerar och tillsynsmyndigheten har anmärkningar då har man möjligheten att med hjälp av djurskyddslagen förbjuda olika delar i uppfödningen. Då har man föreskrifterna som ett stöd, säger Björn Dahlén som är djurskyddschef på Jordbruksverket.

Fram till för ett och ett halvt år sedan var det kommunen som hade ansvaret för tillsynen. I deras kontrollrapport från 2006 anges kort och gott att chinchillorna sköts mycket väl och att stallutrymmet är i gott skick. Hade Jordbruksverkets föreskrifter från 2003 gällt då kunde det ha sett annorlunda ut.

– Självklart hade det varit lättare för kommunen för då hade man inte behövt titta på om djuren mått illa. Då hade man bara  behövt titta på anläggningen och följa regler på mått på burar och så vidare, säger Björn Dahlén.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".