Varberg

Tvist om bygge i Kärradal

Sex radhuslägenheter som just nu byggs i Kärradal en dryg mil norr om Varberg har väckt protester bland grannar och andra Kärradalsbor.

– Vi reagerar mot att tomten de här sex husen står på är snålt tilltagen för en så stor byggnad. Samtidigt har de blivit för höga. Man kunde väl ha tänkt sig något mindre och att de hade passat in i miljön bättre, säger Leif Petzäll ordförande i föreningen Kärra Vänner i Kärradal.

Efter att kommunen sagt ja till bygglovet klagade några närboende som såg sin havsutsikt försvinna i takt med att dom två radhuslängorna med sex lägenheter växte.

Länstyrelsen avslog dock överklagandet. Men då dom klagande gick vidare till förvaltningsrätten beslutades om att stoppa ett fortsatt byggande i avvaktan på dom.

Kommunen begärde då in konstruktionshandlingarna som då visade att radhusen strider mot detaljplanen och inte kommer att godkännas. Detta för att boytan blir 100 kvadratmeter större än vad som står i tillståndet.

Eftersom den ansvarige byggherren inte kunnat delges beslutet om att arbetet omgående måste stoppas innebär det i formell mening inget hinder för att fortsätta bygga.

Byggherren, som inte vill kommentera ärendet på band, säger till Radio Halland att han personligen är illa berörd av alla protester och att det finns avundsjuka med i bilden. Men ändå är han övertygad om att få rätt i slutändan.

Något som dom protesterande tolkar som att eventuella kommande viten bara läggs på priset.

I den skrivelse till kommunen, länstyrelsen och förvaltningsrätten som Kärra Vänner gjort kräver man att radhusen måste rivas.

– Vi tog väl i. Det måste jag erkänna. Men jag tycker de får kapa höjden. de får inte bli så höga, säger Leif Petzäll.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".