KUNGSBACKA

Slam kan bli biogas - trots allt

Kungsbackabornas avloppsslam kan kanske trots allt bli till biogas. Kommunen överväger att skicka slammet till den biogasanläggning som ett antal lantbrukare i kommunen vill bygga.

– Vi har valt att medverka i en diskussion med de här parterna, för att se om det ändå kan finnas något intresse att ta emot vårt slam och göra biogas av det, säger kommunens VA-chef Anders Jansson.

Kungsbacka kommun har hittills avstått från att försöka utvinna biogas ur sitt avloppsslam. En konsult har uppgett att det är svårt att få ut lönsamma mängder med gas ur den typ av slam som man har i Kungsbacka.

I stället blandas slammet med kalk för att döda smittämnen och sprids sedan av lantbrukare på åkrarna.

Men nu inleds diskussioner om att i stället skicka slammet till den rötningsanläggning som ett antal lantbrukare vill bygga i Kungsbacka för att göra biogas. De har en annan konsult:

– Konsulten som driver den här utredningen är eventuellt av en annan åsikt och ser kanske att det kan finnas potential trots allt att få ut en del biogas, säger Anders Jansson.

Så kanske kan avloppsslammet trots allt ge biogas.

Om inte så skulle kommunen i varje fall spara pengar på att slippa köpa kalk, för rötar man slammet så dödas bakterierna där i stället.

Samtidigt skulle lantbrukarna få mera material till sin biogasanläggning, utöver den gödsel och de grödor som de själva bidrar med.

Biogasen skulle kunna driva de biogasbussar som KE:s Bussar har fått i uppdrag att köra i Kungsbacka. Det talas därför om att bygga anläggningen granne med bolagets garage i Fjärås.

Det rötade slammet kan fortfarande användas som gödningsmedel. Även om eventuella tungmetaller finns kvar så är det på andra sätt snällare mot miljön än slam som inte är rötat.

Magnus Hagström
magnus.hagstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista