Brister i hjärtsjukvården i Halmstad

Kvaliteten på hjärtsjukvården på länssjukhuset i Halmstad ligger under riksgenomsnittet. Det visar en rapport från hjärtsjukvårdens nationella kvalitetsregister, det så kallade riks-HIA. Var femte patient under 80 år som behandlades för akut hjärtinfarkt i Halmstad mellan 2001 och 2002, avled inom ett år. Det är bland dom högsta siffrorna i landet. Sjukhuset i Varberg ligger däremot under riksgenomsnittet.

I rapporten från riks-HIA står det att dödligheten inte är ett bra mått på kvaliteten, eftersom det kan vara slumpvisa variationer i dödligheten. Däremot är behandlingsinsatserna ett mått på kvaliteten. En jämförelse med andra sjukhus i Sverige när det gäller behandlingsinsatser vid akut hjärtinfarkt åren 2001-2002 visar att patienter på länssjukhuset i Halmstad inte fick lika mycket behandling som på andra håll.

Anledningen till att man inte använt till exempel blodförtunnande läkemedel och ballongvidgning lika mycket i Halmstad som i övriga landet är enligt Anders Dybjer att det först för några år sen blev vetenskapligt bevisat att metoderna fungerade bra. Metoder som i flera år rekommenderats i dom nationella riktlinjerna för hur hjärtsjukvård ska bedrivas.

Anders Dybjer, verksamhetschef för medicinska basheten på länssjukhuset i Halmstad säger till P4 radio Halland att man redan gjort mycket för att komma ikapp övriga landet och ytterligare insatser genomförs i år, som till exempel ökat antal patienter som kranskärlsröntgas.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista