Johan Heurén från Harplinge. tycker att det är svårt att få försäkringskassan förstå, när man som egenföretagare jobbar alla dagar i veckan., Foto: Maja Jerosimic/SR Halland
Halland

Bönder avstår föräldraledighet

Många bönder anser att det är svårt att ta ut föräldraledighet. Det enligt en rapport från LRF:s jämställdhetsakademi. Undersökningen visar på att många bönder avstår en stor del av föräldraledigheten samtidigt som de önskar mer tid med familjen.

Jens Gustafsson är nybliven pappa och mjölkbonde i Köinge och han planerar att ta ut hela sin pappaledighet men han tror att det för många bönder kan vara svårt att ihop det, speciellt om man har en mindre gård.

– Det är ingen enkel situation beroende på hur stort företag man har. Om man har anställda eller inte. Har man några anställda så kanske det är lättare att vara borta. Men jag tycker absolut att man verkligen måste försöka, säger Jens Gustavsson.

Sifo-undersökningen som LRF:s jämställdhetsakademi låtit göra visar att både manliga och kvinnliga bönder upplever att det är svårt att få ihop det egna företagandet med familjesituationen. Och det anses svårt och dyrt att hitta ersättande arbetskraft.

Jens Gustafsson tror att det nog finns tillgänglig arbetskraft men att det kostar och att det därför kan vara svårt för mindre jordbrukare att våga satsa på ersättare. Själv oroar han sig för de dagar då hans lilla dotter kommer att vara sjuk.

– Jag kan ju tänka mig den dagen man ska vabba, alltså vård av sjukt barn, det kan ju komma väldigt hastigt på. Hur lätt är det att hitta en ersättare?

Johan Heurén är grisuppfödare och spannmålsbonde i Harplinge. Det är ett antal år sedan hans barn var små men han anser att det borde vara enklare för egenföretagare i allmänhet att ta ut föräldraledighet.

– Jag försökte ta föräldraledigt så mycket det gick. Det var lite svårt, jag har säkert inte utnyttjat alla dagar. Som egenföretagare jobbar man kanske alla dagar i veckan. Då är det jättesvårt att få försäkringskassan att förstå det. Hur ska jag lösa detta problemet och ta ut mina dagar. Jag kan ju inte skyffla över alla dagar på min fru, eller vice versa, om det hade varit hon som jobbar i företaget. Det är jättesvårt, säger johan Heurén.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista