Halland

Hallänningar har fått bättre sjövett

Bara ett fall av sjöfylleri har rapporterats i Halland hittills i år. Det skiljer sig stort från resten av landet, där man har sett en stor ökning av sjöfylleri och grovt sjöfylleri.

– Det är inte den trafikbilden här som i skärgårdsområden där folk åker kvällstid mellan öar med krogar som är öppna, Tomas Johansson är stationschef på kustbevakningen Falkenberg.

Den första juni i år ändrades sjöfyllerilagstiftningen, vilket gjort att kustbevakningen får göra rutinmässiga nykterhetskontroller på fartyg som är över tio meter eller kan gå fortare än 15 knop, till skillnad från tidigare då man var tvungen att ha misstanke om att föraren var onykter. Lagändringen i kombination med det vackra vädret tror man ligga bakom den stora ökningen av sjöfylleri eller grovt sjöfylleri som kustbevakningen rapporterat hittilss i år.

Även om de låga siffrorna när det gäller sjöfylla i halland inte skiljer sig märkbart mot tidigare år, har Tomas Johansson på kustbevakningen ändå sett en klar förbättring när det gäller hur man sköter sig på sjön.

– De senaste tio åren har det gått stadigt åt rätt håll. Förr kunde vi skriva rapporter på tio stycken som kom utan lanterner en kväll, nu kan det ta flera kvällar innan man träffar på nån som inte har lanterner på båten.

Tomas Johansson tror att folk är mer medvetna nu om vad som gäller. Dels på grund av all rapportering om sjöfylleri i media, och dels på grund av att folk som köper finare och bättre båtar gärna går utbildningar och lär sig vilka regler som gäller.

– Förr tyckte folk att det var okej att vara lite full och köra båt, men man tänker annorlunda nu, säger Tomas Johansson.