Halland

Öronmaneten borta från Hallandskusten

Öronmaneten har i princip försvunnit från Hallands- och Bohuskusten. En teori är att den har blivit utkonkurrerad av den relativt nya amerikanska kammaneten, säger Lene Friis Möller, manetforskare vid Göteborgs universitet.

Öronmaneten tros ha blivit utkonkurrerad av den amerikanska kammaneten.

– Det är i alla fall en teori att det kan vara på grund av den amerikanska kammaneten som det inte är många öronmaneter för det har man sett i andra ekosystem, säger manetforskaren Lene Friis Möller.

– Det är möjligt att den kan komma tillbaks igen, men under några år har det varit andra maneter som klarat sig bättre. 

I år har kammaneten ännu inte nått kusten, men från tidigare år vet man att den brukar komma först senare i juli. Och sedan den först upptäcktes på västkusten 2006 har den ökat kraftigt och det är problematiskt, säger Lene Friis Möller.

– Det är en invaderande art och den kan reproducera sig extremt fort. Så från att vi har en individ till hundra eller tusen går det jättesnabbt, säger hon.

Det är inte bra med alltför många maneter eftersom de äter djurplankton, och då kan andra med samma matvanor få det tufft, till exempel fisklarver. När djurplanktonen försvinner finns det heller ingen som äter växtplankton och då kan det leda till algblomning. Men någon direkt fara för människor utgör inte den amerikanska kammaneten.

– Nej, den bränns inte så den är inte farlig för oss alls, säger Lene Friis Möller.