Hemvärnet tvingas minska sin organisation

Hemvärnet får allt svårare att rekrytera folk, samtidigt som många äldre försvinner. Därför tvingas man minska organisationen. Cirka 200 hemvärnssoldater försvinner varje år, medan bara hälften så många tillkommer.

Idag har man fem bataljoner i Halland, en i varje kustkommun, och ett kompani i Hylte. Tomas Andresson, som är överstelöjtnant och chef för hemvärnet i Halland säger att det i praktiken inte är bataljoner utan kompanier i varje område. Man ska ha minst 325 man för att få kalla sig för bataljon. Det når man inte upp till idag och det är en av orsakerna till att man nu omorganiserar till två bataljoner. En i norra och en i södra Halland. Sen blir det en pluton i varje kommun. Dom idag elvahundra aktiva hemvärnsmännen kommer samtidigt att få betydligt modernare utrustning och materiel.

För att få bli hemvärnssoldat krävs att man genomgått militär grundutbildning. Det gör att Tomas Andersson oroar sig för rekryteringen även framöver. -  Vi har ju en mindre styrka att rekrytera ifrån. Tidigare hade vi 45 000 som gjorde värnplikt idag är det 10 till 15 000. Dessutom är konkurrensen om fritiden mycket större, säger Tomas Andersson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".