HALLAND

Olösta mord granskas igen

Dubbelmordet i Onsala 1990 på två äldre makar är ett av sju halländska gamla mord som återigen kan bli granskade när polisprofessor Leif GW Persson ser över bortåt 500 gamla olösta fall.

Leif GW Persson ska se över olösta mord i Sverige. I Halland finns sju olösta mord men kriminalinspektör Jan Erik Andersson på Länskriminalen i Halland som utrett det 20 år gamla Onsalafallet, tror att det krävs mer än så ifall man ska lösa fallet.

– Jag tror inte man kan komma mycket längre än vad vi har gjort. Jag ska inte slå mig själv för bröstet och säga att vi gjort allt vi kunnat, vi kan naturligtvis ha förbisett någonting men jag tror inte att man kommer mycket längre med det materialet som vi har granskat här. Men det är alltid bra att nya ögon tittar på det. Det finns ju en möjlighet att de kan hitta uppslagsändar som vi har missat, säger Jan Erik Andersson.

Det finns fortfarande en del ouppklarade mord i Halland. Sju stycken närmare bestämt och det äldsta av dem är dubbelmordet i Onsala 1990 då ett pensionärspar hittades knivhuggna till döds i sin bostad.

Länskriminalen har sparat tekniska bevis och prover skickas återkommande in till Statens kriminaltekniska laboratorium, SKL i takt med att den tekniska utvecklingen går framåt, men än så länge har det inte gett några resultat. Mördaren går fri och motivet bakom är fortfarande oklart. Enligt Jan Erik Andersson skulle det här fallet kunna lösas om det bara fanns mer resurser till det.

– Med anledning av de uppgifter som har kommit fram de senaste åren så finns det goda möjligheter att lösa det, tror vi i alla fall. Det förutsätter då att vi får tid att arbeta med det här materialet vilket vi inte har i nuläget, säger Jan Erik Andersson på Hallandspolisen.

Arbetet som han gjort har gått till och från under de här åren. Under vissa tillfällen har det legat nere under ganska lång tid och det beror helt och hållet på vilken inströmningen av andra ärenden.

– Vi måste ju prioritera naturligtvis och ta in det som kommer in dagsaktuellt först, säger han.