Taxesystem i Halmstad får kritik

Halmstad kommun behöver se över hela sitt system för taxor när det gäller djurskydd och miljötillsyn. Det konstaterar kommunrevisorerna som också kritiserar miljö och hälsoskyddskontorets tjänstemän för att ha agerat utan att fråga sin nämnd.

Miljö och hälsoskyddskontoret upptäckte i samband med en inventering av hästgårdar att tillsynstaxorna inte är rättvisa och att taxesystemet i princip är obegripligt. Eftersom kommunen enligt den så kallade likställighetspincipen måste behandla alla kommunmedborgare lika, så beslutade miljö och hälsoskyddskontoret på eget bevåg att man skulle använda sig av den lägre taxan för alla hästgårdar, oavsett om det var en lantbruksfastighet eller ej. Något som man nu får kritik för av kommunens revisorer. Även om tanken var rätt att alla kommuninvånare ska behandlas lika, så borde beslutet ha fattats av politikerna i miljö och hälsoskyddsnämnden, inte av tjänstemännen, konstaterar revisorerna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".