Krister Claesson tar strid i flyktingfrågan

Skådespelaren och regissören Krister Claesson är starkt kritisk till hanteringen av flyktingar.

Krister Claesson Han har själv engagerat sig för Kalil Hassan Maulud från Irak. Efter att ha bott flera år i Claessons hemby Fegen har nu Kalil avisats till Italien som var det första europeiska landet han kom till. Där lever han nu som hemlös, utan vänner och utan att kunna språket.

Enligt Krister Claesson har Migrationsverket sagt till honom att Kalil skulle bli omhändertagen i Italien och få bostad där men att han nu sover under bar himmel och i kyrkor.

Det är den så kallade Dublin konventionen som säger att det första land du kommer till i Europa som flykting, det är där ditt fall ska utredas. I Kalil Hassan Mauluds fall hittades han av Italiensk polis i en lastbil där han hölls gömd. Trots det lyckades han ta sig vidare till Sverige, flytta till Fegen och sedan få ett jobb. Men konventionen säger att det är Italien som ska utreda om han ska avisas till Irak eller inte.

Khrister Claesson är kritisk till den här typen av flyktingpolitik och säger till P4 Radio Sjuhärad att han tycker det här är skrämmande.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".