Försvar för försvaret i Halmstad

Försvarsarbetet har inletts för att rädda regementet och militärhögskolan kvar i Halmstad. På söndagen uppvaktades försvarsminister Leni Björklund av en halländsk delegation med syfte att argumentera för att Garnisonen i Halmstad med LV6 och Militärhögskolan ska klara sig från nedläggningar i det kommande försvarsbeslutet.

Kommunstyrelsens ordförande Bengt Ekberg säger till P4 radio Halland att man framförallt lade tyngdpunkten på två huvudspår när det gäller varför just Halmstad bör få behålla sin garnison. Dels samarbetet mellan Militärhögskolan, Högskolan och kommunen. Dels kommunens inställning till garnisonen, att man alltid haft en positiv grundsyn till garnisonen och att den alltid har passat in i den fysiska planeringen.

Bengt Ekberg säger att försvarsministern var oerhört neutral, lyssnade, men gav inga synpunkter. - Hon var intresserad av samarbetet mellan högskolorna och att kommunen har mark avsatt för militära ändamål.

Inom den närmaste framtiden kommer den militära arbetsgruppen att besöka Halmstad i sin turné runt i landet. Då ska militären redovisa sin verksamhet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".