Halland

Favonius letar nya platser för vindkraftspark

Tidigare i sommar stoppades planerna på det stora vindkraftsbygget vid Skottarevet utanför Falkenberg eftersom Högsta Domstolen valde att inte pröva beslutet från Miljöverdomstolen. Men vindkraftspaken kan fortfarande komma att byggas. Vindkraftsbolaget Favonius ska undersöka andra ställen längs Hallandskusten.

--Ja, vi kommer att kolla nu vad man tycker i Kunsgbacka, Varberg, Falkenberg, Halmstad och Laholms kommuner. För att se vilka möjliga platser det kan finnas där det inte finns några konkurrerande intressen, säger Jan-Åke Jacobson som är VD för Favonius.

Finns platsen vid Skottaverket fortfarande med i beräkningarna, kan det bli fråga om vindkraft även där?

 – Ja, det är självklart ett av alternativen som finns med i den fördjupade utredningen.  

Totalt har projektet hittills kostat ca 21 miljoner kronor, men Jan Åke Jacobson kan inte svara på hur mycket de kommande utredningarna kommer att kosta. Miljööverdomstolen sa först nej till planerna då de ansåg att företaget inte utrett alternativa platser eftersom de bara koncentrerat sig kring Falkenbergs kommun och inte hela Hallandskusten. Men förhoppningen nu är att de inom ett år ska ha utrett alternativa platser för vindkraftsparken.

– Ja, vi bedömer väl att det kommer ta ytterligare ett år att få fram de här rapporterna.

När kan man se vindkraft i er regi någonstans längs Hallandskusten?

– Ja, om allt går igenom så småningom så borde det bli någonstans kring 2013-2015.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista