Halland

Osäker reform för flyktingar

Introduktionsutbildningen för flyktingar ska flytta från kommunerna till arbetsförmedling om tre månader. Men fortfarande finns inget besked från regeringen hur det ska gå till.

 Flytten ska ske den 1 december i år. Regeringen lovade kommunerna att besked om hur det skulle gå till redan i januari. Men ingen information kom. Den skulle i stället bli i maj. Men inte heller då fick kommunerna veta vad som ska gälla.

– Det börjar bli ont om planeringstid. Det är en stor reform och regeringen har inte flyttat fram startdatumet, säger Roy Melchert är utredare på SKL, Sveriges Kommuner och Landsting, och jobbar med flyktingfrågor.

Enligt Melchert finns det nu risk för att personal slutar hos kommunerna.

– Från flera håll har jag hört att folk söker sig bort från kommunernas verksamhet. Vet man inte om man får behålla sitt jobb söker man sig därigrån om man kan.

Anledningen till att reformen dragit ut på tiden tror han har att göra med den ekonomiska ersättningen till flyktingarna.

– Det handlar till exempel om föräldrarersättning och socialbidrag som måste samordnas mellan staten och kommunerna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista