Fördubbling av gömda flyktingar

Allt fler asylsökande i Halland som fått besked om avvisning gömmer sig undan Migrationsverket när det är dags att lämna landet. I februari fanns det i Halland 279 personer som Migrationsverket inte kunde hitta vid tidpunkten för avvisningen.

Det är nästan en dubblering jämfört med för ett år sen, säger polisintendent Marianne Paulsson till P4 Radio Halland. För att hinna med alla fall har polisen skapat en ny enhet som bland annat ska koncentrera sig på att hitta de personer som gömmer sig undan avvisning. Marianne Paulsson säger också att det är känslomässigt påfrestande ärenden, speciellt i dom fall där barn är inblandade.

För Per Sjövall, flyktingansvarig på Rädda Barnen i Halland kommer det inte som en överraskning att fler och fler väljer att hålla sig undan. Han säger att flyktingpolitiken har hårdnat och han ser ökningen som ett uttryck för desperation. - Det är det sista halmstrået att gömma sig.

Per Sjövall säger att det försvårar arbetet som flyktingansvarig när familjer gömmer sig, eftersom det är svårare att träffa flyktingarna.  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".