Dyster lantbruksbarometer

Både lönsamheten och framtidstron har minskat bland svenska bönder det senaste året. Det visar årets lantbruksbarometer som presenterades idag. Andelen jordbruk med dålig lönsamhet har ökat kraftigt, och en orsak är sämre betalt för både mjölk och griskött.

Lantbruksbarometern görs av Sifo på uppdrag av bland annat LRF.

Lantbruksbarometen, som bygger på intervjuer med 920 svenska lantbrukare redovisar alltså böndernas egna bedömningar och förväntningar. Den halländske lantbrukaren är något mer positiv än genomsnittsbonden i landet.

Trots dålig lönsamhet är det 95 procent av lantbrukarna som trivs med sitt yrkesval. Stefan Svensson, som är lantbruksekonom på LRF Konsult i Halmstad säger att det visar att det finns andra värden än rent krasst ekonomiska med att vara lantbrukare.


Även det här året tror man blir tufft, inte minst på grund av osäkerheten om hur EUs jordbruksreform, som träder i kraft nästa år, ska slå. Stefan Svensson tror att näringen behöver några på sig för att anpassa sig till reformen. - Jag tror att vi får leva med större svängningar i priserna framöver och det är ju ett av syftena med jordbruksreformen att mer marknadsanpassa produktionen, säger Stefan Svensson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".