Anmälningar i vården kartläggs

I Halland gjordes 10 anmälningar förra året enligt Lex Sara, den lag som säger att anställda inom äldre och handikappomsorgen måste anmäla missförhållanden inom vården.
För första gången ska Socialstyrelsen nu utvärdera Lex Sara och har därför gett länsstyrelserna uppdraget att samla in uppgifter från kommunerna genom en enkät. Tiden för att svara på enkäten gick ut igår och alla kommuner i Halland har svarat utom Laholm . Resultatet visar att tio anmälningar gjordes i Halland förra året. Flest var det i Hylte som hade tre anmälda fall. Varberg, Halmstad och Kungsbacka hade vardera två fall och Falkenberg ett . Dom flesta anmälningar rör övergrepp av olika slag och det handlar både om fysiska och ekonomiska övergrepp. Men det är ovanligt att övergreppen leder till avstängning av personal. Det har bara skett i ett av fallen. Andra metoder som i stället använts för att komma till rätta med övergreppen är exempelvis information och utbildning av personal. I ett av dom anmälda lex Sara fallen gjorde man ingenting åt misförhållandena inom en vecka. Det fallet gick därför vidare till Länsstyrelsen.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".