Skolmaten ska kosta i Laholm

Barn- och utbildningsnämnden i Laholm beslutade på onsdagen att införa avgifter på skolmaten för gymnasieelever. Gymnasisterna ska enligt nämnden få betala 900 kronor per läsår för maten från och med i höst.

Idag äter cirka 70 procent av gymnasieeleverna skolmåltiderna, och kommunen beräknar att ett system med avgifter skulle innebära att andelen sjunker till 60 procent.
Det kan innebära en försämring av prestationsförmågan och studieresultatet men Laholms kommun menar att det är de berörda elevernas och deras föräldrars ansvar.

För närvarande är det 39 kommuner i landet som tar ut avgift för skolmaten på gymnasiet. Dyrast är den i Lidingö med 1100 kronor per termin, billigast i Nässjö med 300 per termin. Det visar en kartläggning som KommunAktellt gjort.
Ett exempel är Österåkers kommun som har tagit ut avgift i fyra år. Erfarenheterna därifrån är att väldigt många ungdomar (eller deras familjer) väljer bort skolmaten när den kostar pengar. 1999 åt 61 procent av eleverna lunch i skolan. 2001 var den siffran nere i 37 procent. Sen dess har den stigit igen till att ungefär varannan gymnasieelev äter skolmaten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista