Svårt för bygglärlingar att få jobb. Foto: Ingvar Karmhed/Scanpix.
Halland

Svårt för lärlingar att få jobb

Trots att att konjunkturen vänder uppåt och byggandet ökar har alltfler lärlingar svårt att få jobb. En anledning kan paradoxalt nog vara att byggnadsföretagen har så mycket att göra att de inte har tid att ta in lärlingar. En annan kan vara att antalet utbildningsplatser på gymnasiets byggprogram ökat kraftigt.

– Förra året släppte vi ut dubbla kullar mot det vanliga som vi haft under massa år och det gör naturligtvis sitt till, att det kommer ut alldeles för många lärlingar på ett svep. Företagen har inga möjligheter att anställa samtliga, säger Errki Sivonen, byggförmedlare på arbetsförmedlingen i Halmstad.

 – Man gjorde en mycket stark markering från byggsektorn innan kommunerna ändå bestämde sig för att fördubbla byggantagningarna till gymnasieskolan.

Tidigare fick 75 till 80 procent av avgångseleverna på byggprogrammet lärlingsplats, men i och med att de nu är så många fler uppskattar Errki Sivonen att bara hälften får jobb. Många ger också upp och hittar andra jobb, vilket på sikt kan ge byggbranschen problem.

För redan finns tecken på att det finns brist på yrkesfolk här och var, även om Halland ändå är förskonat jämfört med många andra landsändar som har det betydligt värre.

Rasmus Karlsing i Varberg blev i våras klar med sin grundutbildning, men har ännu inte lyckats komma in på arbetsmarknaden.

 – Jag har sökt på några ställen men inte fått något.

Hade du räknat med att få jobb?

– Jag hade trott att det var ganska lätt, men jag visste ju också att det fanns en risk att jag inte skulle få något.

Och nu byggs det mycket och då har byggföretagen inte tid att ta hand om lärlingarna, är inte det bakvänt?

– Det verkar ju som om de behöver folk, och då är ju lärlingar bra, de är inte så dyra heller.

– Man får ju försöka att få jobb så fort som möjligt, annars kanske man får ta något lättare jobb och så fastnar man på det, säger Rasmus Karlsing.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".