Lokala företag är med och betalar asfaltering av landningsbanan. Foto: Magnus Hagström/SR Halland
Varberg

Landningsbanan får asfalteras

Varbergs kommun ser ut att ha vunnit striden om att få asfaltera en av landningsbanorna på Getteröns flygplats. Länsstyrelsen upphäver sitt eget förbud mot beläggningsarbeten.

Det betyder säkrare starter och att det blir lättare att flyga på vintern, något som är viktigt för det lokala näringslivet.

– Man minskar riskerna för olyckor och det kommer att gå att flyga året om. Hittills har man bara kunnat flyga delar av året när det är torrt, säger Lars-Gunnar Berndtsson som är näringslivschef på Marknad Varberg.

När Miljödomstolen i vintras slog fast att rullbanan inte får asfalteras så lämnade man samtidigt en öppning: om ägaren Varbergs kommun kan visa att asfalteringen inte påverkar den känsliga miljön så mycket att det inte krävs ett regelrätt miljötillstånd, så kan Länsstyrelsen upphäva sitt eget förbud mot att asfaltera rullbanan.

Det är det som nu har skett. Länsstyrelsen har tagit intryck av den utredning som kommunen lämnat in och upphäver asfalteringsförbudet.

Ett villkor är att det totalt inte blir mera flygtrafik. Länsstyrelsen kräver en detaljerad redovisning av hur många plan som startar och landar. En gång om året skall påverkan på miljön redovisas.

Det är inte minst starterna som är känsliga. Det är svårt att beräkna rullmotståndet på blött gräs, berättar flygklubbens ordförande Ingolf Johnsson.

Lars-Gunnar Berndtsson hoppas nu att rullbanan ska kunna vara asfalterad före vintern.

Kostnaden på bortåt fem miljoner kronor delas mellan kommunen, flygklubben och ett 50-tal lokala företag.

– Det har gått väldigt bra. Vi har mötts av ett stort intresse från företagens sida att vara med om det här, berättar Berndtsson.

Den andra av de båda landningsbanor som finns på Getterön får sedan fyra år bara användas av Frivilliga flygkåren.

Magnus Hagström
magnus.hagstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".