Laholm

Polisanmälan mot Styrmansgården dröjer

Det kommer att ta lång tid för Kriminalvården att utreda konsultföretaget Styrmansgården i Laholm. Och innan den är klar kommer ingen polisanmälan.

Alf Andersson är samordnare inom köpt vård och behandling på Kriminalvården:

– Vi kommer att sätta till alla klutar här nu för att reda upp det här så fort som möjligt. Uppskattningsvis så kommer det att ta en månad, säger Alf Andersson. 

Igår avslöjade Västnytt att konsultföretaget Styrmansgården i Laholm har lurat Kriminalvården på miljontals kronor de senaste åren genom att släppa fångar fria i förtid. 

Hallandsekot har utan framgång under dagen sökt mannen som driver Styrmansgården. Han har själv dömts vid två tillfällen, en gång för bokföringsbrott och en gång för brott mot socialtjänstlagen.

Laholmarens företag dras med skulder och i dag har ett av företagen begärts i konkurs, bland annat av en före detta anställd som kräver på Styrmansgården på närmare 150 000 i obetald lön.

Kriminalvården anlitar många konsulter runt om i Sverige för liknande uppdrag, men har inte resurser att kontrollera deras verksamhet på plats.

– Vad vi gör är att alla anbudsgivare ska lämna in en sanningsförsäkran där de intygar att ingen i deras personal i arbetsledande ställning har varit dömt eller föremål för kriminalvårdande insatser under de senaste fem åren.

Menar du att mannen i Laholm har lämnat in en sådan?

– Ja. Och uppenbarligen var den inte värd så mycket.

Kan det finnas fler sådana här fall i Sverige?

– Jag skulle inte tro det, det är ytterst osannolikt.